Senior Fighters toivoo, että Suomeen perustetaan elektronisen urheilun Senioriliiga, jonka puitteissa seniorit pääsisivät kilpailemaan toisten seniorien kanssa niin Counter Strikessa kuin muissakin senioreille sopivissa kilpailupeleissä.
Pelaaminen ja erityisesti kilpaileminen on hauskinta, jännittävintä ja mielenkiintoisin silloin, kun pelaajat ja joukkueet ovat kohtuullisen tasavertaisia. Tämän takia esimerkiksi Kanaliigasssa, Suomen suurimmassa elektronisen urheilun firmaliigassa, on runsaasti sarjoja eri tasoisille pelaajille. Sarjat perustuvat pelaajien pelikokemusten ja harjoittelun määrään, mutta pelaajien ikää ei niissä oteta huomioon. Senior Fighters -joukkueen pelatessa aloittelijoille tarkoitetussa Tipuliigassa saimme vastaamme joukkueita, joiden pelaajat olivat meitä keskimäärin 30 vuotta nuorempia. Tällä saattoi olla vaikutusta siihen, että rankasta harjoittelusta huolimatta jäimme liigassa selvästi viimeiseksi.
Pelaamisen kannalta iällä on merkitystä, sillä ikä tuo tullessaan monia näköön, kuuloon, asioiden huomaamiseen, tilanteiden hahmottamiseen, reaktionopeuteen sekä käsien ja sormien toimivuuteen liittyviä pelikykyä heikentäviä tekijöitä. Itse olen huomannut selviä eroja pelikyvyssä jo pelatessani kymmenen vuotta minua nuorempien seniorien kanssa. Minua kaksikymmentä vuotta nuoremmat seniorit ovat olleet minua jo merkittävästi nopeampia, nokkelampia ja parempia. Nuoret pelaajat, joita olen kohdannut harjoitellessani Counter Striken deathmatch ja wargames -peleissä tai pelatessani heitä vastaan matchmaking -ottelluissa tai Tipuliigassa, ovat parhaimmillaan jo päätä huimaavasti minua parempia.
Senioriliigassa pelaajien ikä otettaisiin huomioon otteluiden ja sarjojen toteutuksessa. Miten se tehtäisiin? Siihen minulla ei ole valmista vastausta, joten näkemykset, ideat ja ehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita.
Pelaavia, yli 50-vuotiaita senioreita on toistaiseksi vielä vähän, mutta heidän määränsä tulee kasvamaan vähitellen kiihtyvää vauhtia. Nopea kasvupyrähdys on edessä viimeistään sitten, kun tällä hetkellä 30...40 -vuotiaat peliharrastajat tulevat seniori-ikään. Heitä on esimerkiksi Kanaliigan turnauksissa ollut jo tuhansia. Hieman pidempään joudumme odottelemaan heitä nuorempia pelaajia, joita onkin sitten tulevaisuudessa pilvin pimein. Lähiaikojen haasteena on, miten innostaa, rohkaista ja saada nykyisiä 50...60-vuotiaita ja vähän vanhempiakin senioreita mukaan.
Pääosa tämän hetkisistä ja lähitulevaisuuden senioripelaajista on työelämässä olevia aikuisia, vaikka joitakin eläkkeellä olevia senioreitakin on saatu mukaan. Tämän vuoksi Senioriliiga sopisi mainiosti Kanaliigan siipien suojaan. Sponsoreiksi taas voisivat ryhtyä seniorien hyvinvoinnista kiinnostuneet eläkeyhtiöt ja omien organisaatioidensa eläköityvästä henkilöstöstä huolta pitävät yritykset, jotka haluavat edistää seniorien uudenlaista, toimintakykyä ylläpitävää ja yhteisöllisyyttä lisäävää harrastustoimintaa.
Avainasemassa nykyisten 50...60+ ikäisten seniorien mukaan saamisessa ovat nuoremmat peliharrastajat. Yleiset puheet tai edes tutkimustiedot pelaamisen hyödyllisyydestä senioreille eivät ole paljon auttaneet. Aloittamisen kynnykset ovat heillä edelleen liian korkeita. Työelämässä mukana olevien seniorien osalta niitä madaltaisi merkittävästi, jos nykyisten yritysjoukkueiden pelaajat kertoisivat harrastuksestaan vähintään yhdelle seniori-ikäiselle työkaverilleen, ehdottaisi hänelle peliin tutustumista ja lupaisi itse auttaa alkuun esimerkiksi pelin asentamisessa ja alkeiden opettelussa. Yrityskohtaisen seniorijoukkueen perustaminen olisi hieno kannustin. Kynnystä voisi madaltaa lisää kertominen Senior Fighters -joukkueesta, jossa vanhin pelaaja on tällä hetkellä 73 vuotias.
Karikojootti, Senior Fighter