tiistai 1. lokakuuta 2019

E-penkkiurheilu on hyvää aivojumppaa senioreille.

Olen e-penkkiurheilija. Tosin aloitteleva sellainen, vaikka ikää on kertynyt 73 vuotta. Tähän menessä saamieni kokemusten perusteella tulen kuitenkin jatkamaan harrastuksen parissa ja suosittelen sitä harrastukseksi myös muille senioreille.

Mitä se e-penkkiurheilu siten on? Toistaiseksi en oikein itsekään tiedä, mitä kaikkea siihen kuuluu, mutta keskeisellä sijalla e-penkkiurheilussa on ainakin otteluiden katseleminen. Pelattavia pelejä on monia erilaisia. Yksi niistä on taktinen taistelupeli Counter Strike, jota myös itse pelaan. Itse asiassa pelaamisen aloittaminen Senior Fighters -joukkueessa noin kymmenen kuuukautta sitten sai minut aloittamaan myös otteluiden kaselemisen.

Olen toistaiseksia katsellut vasta kymmenkunta eri kilpailuissa pelattua Counter Strike ottelua. Viimeisimmät katselukokemukset ovat ESL One -turnauksesta New Yorkista, jossa myös suomalainen Ence oli mukana. En tietenkään matkustanut New Yorkiin enkä edes katsonut otteluita reaaliaikaisesti vaan videolta seuraavina päivinä.

Aivojumppana Counter Strike ottelujen katseleminen ei tietenkään vedä vertoja itse pelaamiselle, mutta vaatii aivoilta huomattavasti enemmän aktiivisuutta kuin tavanomaisten joukkuepelien tai television viihdesarjojen katseleminen. En kuitenkaan katsele otteluita aivojumpan takia, vaan siksi, että niitä on hauskaa, mielenkiintoista ja jännittävää katsella. Ja tietenkin myös siksi, että hyvä otteluita katselemalla saa myös hyviä vinkkejä oman pelitaitonsa kehittämiseen. Jos siitä tämän lisäksi hyötyä myös aivojen kunnon säilyttämiselle, niin en pistä sitä pahakseni. Otelujen katselemisen aikana on kaiken lisäksi mukava ylläpitää myös omaa fyysistä pelikuntoa  ejumpan avulla.

Alla oleva kuva on otettu em. turnauksen loppuottelusta, jossa pelasivat tanskalainen Astralis ja USAlainen Evil Geniuses.



Kuvaruudussa on useita seurattavia asioita. Pääkuvassa pelitilannetta katsotaan yhden pelaajan näkökulmasta eli katsojat näkevät saman tilanteen kuin pelaajakin. Tässä kuvassa pelaajana on Astraliksen Xyp9x, joka katselee Sillalta kohti Mutkaa. Ensimmäinen avojumppa syntyy siitä, että pelaaja, jonka näkökulmasta peliä katsotaan, vaihtuu usein huimaa vuhtia sillä kummassakin joukkueessa on viisi pelaajaa.

Toinen haaste tulee ottelun kokonaistilanteen ja pelitapahtumien samanaikaisesta seurannasta. Kokonaistilanne näkyy kuvan vasemmassa ylänurkassa olevasta tutkakuvasta, jossa pohjana on pelikenttä eli karttta. Siitä nähdään, missä pelaajat ovat ja miten he liikkuvat kartalla. Toisen joukkueen pelaajat ovat kartalla keltaisia pisteitä ja toisen jukkueen sinisiä. Pelaaja, jonka näkökulmasta tilannetta katsellaan isossa kuvassa, on merkittu pisteen edessä olevalla valokeilalla.

Yllä olevassa tutkakuvassa näkyy, miten hyökkäävät terroristit ovat ryhmittyneet kartan keskiosaan yhtä lukuunottamatta. Puolustavista poliisien tai erikoijoukkojen pelaajista kolme on B:llä ja kaksi A:lla. Isossa kuvassa Xyp9x on A:lla.

Huomion kiinnittäminen samanaikaisesti sekä nopeasti vaihtuviin eri pelaajien näkökulmista kuvattuihin pelitapahtumiin isossa kuvassa että pelaajien sijaintiin, ryhmittymiseen ja liikkumiseen tutkakuvassa on vähintäänkin haastavaa. Huomaan usein keskittyväni vain toiseen, jolloin monia asioita jää huomaamatta ja ymmärtämättä. Usein tekee mieli katsoa joku tilanne uudestaan. Onkohan joku keksinyt katselutaktiikan, jolla tästä selviäisi paremmin? Vai onkohan vain opeteltava kantapään kautta itse pelaamalla ja toisten pelaamia otteluita katselemalla ja uskottava vanhaa sanontaan, jonka mukaan harjoittelu tekee mestarin.

Karikojoootti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositukset

Defaulting Ancientin T puolella.

T puolen defaulteissa yritetään erän alussa ottaa alueita/paikkoja hallintaan ja hankkia mahdollisimman paljon tietoa vastustajasta niin, et...

Suosituimmat